Op uitnodiging van een kunstenaars collectief hebben een aantal politieke partijen dinsdagavond 16 februari een debat gevoerd in het gebouw van B93.Onder deskundige leiding van Simone de Bruin mochten politici reageren op stellingen die de kunstenaars op een eerdere debatavond onder elkaar hadden opgesteld.Typerend was wel dat er geen pers bij aanwezig was en je er verder niets van terug hoort of leest.
Is beeldende kunst maar een klein programma-onderdeeltje in de politiek?
Ik dacht het niet!
Ik vind dat je als stad de creativiteit van het kunstenaarsgilde heel hard nodig hebt voor een gezonde culturele en economische gezonde maatschappij.
Eigenlijk kwam dit debat te laat. De kunstenaars hadden dit een half jaar eerder moeten organiseren, zodat er tijd genoeg is voor de politieke partijen om hier beter rekening mee houden in hun eigen verkiezingsprogramma.
Een heikel punt is voor de plaatselijke beeldende kunstenaars natuurlijk het atelierbeleid en expositieruimte. Naar mijn idee dient een stad als Enschede een gemeleerd aanbod te hebben van atelier ruimte en expositie ruimte waarbij recht wordt gedaan aan lokale behoefte, starters en al redelijk gesettelde kunstenaars
Daarbij moet je het ook kunnen hebben over het feit of atelierruimtes tegen niet marktconforme prijzen ter beschikking moeten worden gesteld, met indien er weer verkoop aan de orde is een eerste garantie optie voor de gemeente. Atelierruimte dient niet alleen maar het armoedebeleid te zijn wat sommigen er van willen maken.
Vanuit de bestuurlijke laag dient er ondersteuning te zijn voor het uitwerken van nieuwe ideeën en opties. Gastatliers kunnen het idee van een creatieve broedplaats verfrissen en ook het locale kunstklimaat kwalitatieve impulsen geven
Het expositieruimte en galeriebeleid moet ook een onderdeel zijn van het integrale aanbod.Hierbij kunnen zowel leegstaande panden als aansprekende kunstgalerieën ingezet worden.
Voor een stad is het ook van belang dat je meerder ruimten hebt waar kunst van hoge kwaliteit wordt geëxposeerd. Daardoor bereik je dat kunstliefhebbers naar de stad komen.
De kunstenaars horen een vaste plek te krijgen in de activiteiten rond de Enschede promotie, met voldoende communicatie-ondersteuning vooraf en tijdens exposities.De zogenaamde billboards zouden daar een goede rol in kunnen spelen en dan niet alleen voor gesubsidieerde instellingen maar ook expositieruimtes in de vrije sector. Ook plekken hebben een grote PR waarde voor onze stad.
We zullen vanuit Enschede ook oog moeten hebben wat er rond om ons heen gebeurd op het gebied van kunst. We moeten niet alleen kijken naar de regio Twente, maar ook naar het MONT (Munster, Osnabruck, Netwerkstad Twente).
Een wethouder cultuur moet regelmatig contact hebben met de plaatselijke kunstenaars. Misschien is het een idee om daaruit een scouting systeem op te zetten voor beeldende kunst en kunstenaars.
De komst van de AKI naar het Roombeek is een kwalitatieve impuls voor beiden.
Tot slot, al denkende over de beeldende kunst vraag ik mij af waarom de Foto Biënnale, die jarenlang onze stad sierde, eigenlijk niet meer is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten